Ne umri, preden si nisi izposodil, ukradel, kupil ali naredil potapljaške čelade, da z njo pogledaš v podmorski svet. Knjige, akvariji in čolni s steklenim dnom so v primerjavi z resničnim doživetjem le toliko, kot je vozni red v primerjavi z resničnim potovanjem ali morda toliko, kot posušen košček korale v salonski vitrini, v primerjavi s tem neverjetnim svetom sijajnih barv in življenja, ki živi z nami na skupnem planetu Zemlja.
Iskanje:
Tlak v vodi

Tlak je povzročitelj večine pojavov, s katerimi se srečujejo potapljači v podvodnem svetu. Normalni zračni tlak na morski gladini p0 je 1bar. Pri potapljanju je potapljač izpostavljen zračnemu tlaku, ki pa je povečan za vrednost hidrostatičnega tlaka.

 

Nad nami je ogromna gmota zraka - atmosfera, ki pritiska na nas s svojo težo podobno. Na nadmorski višini nič je teža zraka nad nami največja, zato je tu zračni tlak največji in znaša približno 1 bar ali 100 kPa. Podatek pove, da na 1 m2 veliko ploskev deluje sila 100000 N

 

1 cm2 človeškega telesa je 10000-krat manjša ploskev, zato nanjo deluje 10000-krat manjša sila, torej 10 N. Za primerjavo lahko rečemo, da na vsak kvadratni centimeter deluje sila, ki je enaka teži kilogramske uteži

 

 

 

V človeškem telesu so votline, v katerih je tlak zraka enak zunanjemu zračnemu tlaku. Te votline so sinusi, ušesa, pljuča in trebušna votlina. Tlak v notranjosti človeškega telesa je enak zunanjemu tlaku, zato nas sila zraka ne zmečka.

 

Tlak in gostota zraka se z oddaljenostjo od površja Zemlje zmanjšujeta. Z višino se zmanjšuje tudi temperatura zraka. V oddaljenosti sto tisoč kilometrov od zemeljskega površja je zračni tlak velik le še tisočino milibara. V brezzračnem prostoru je tlak zraka nič. Tlačna razlika, med tlakom zraka v telesnih votlinah (zračni tlak 1 bar) in zmanjšanim tlakom zraka zunaj telesa, bi povzročila poškodbe telesnih votlin. Pri gibanju v brezzračnem prostoru, kot je na primer na Luni,  morajo astronavti zunanji tlak umetno vzdrževati s posebno obleko-skafandrom. 

 

 

Tekočina deluje pravokotno na vse ploskve, ki so v stiku s tekočino ter povzroča tlak. Na potapljača v vodi deluje - Hidrostatični tlak ph je premo sorazmeren z gostoto tekočine r, težnim pospeškom g in globino tekočine h, torej je ph = rgh. Celoten tlak p, ki deluje na potapljača, ki se je potopil do globine h, je  vsota zračnega tlaka p0 in tlaka zaradi teže tekočine ph. Velja, da je p(h) = p0 + rgh. Voda ima večjo gostoto od zraka, zato je tudi sprememba tlaka v njej bolj opazna. Tlak zaradi teže vode narašča z globino in se vsakih 10 m poveča za 1 bar. Na globini 10 m je celoten tlak vode 2 bara.    

 

Kot je razumeti se tlak v vodi spreminja dosti hitreje kot v zraku. Potapljači s potapljaško (scuba) opremo dihajo pod vodo zrak pod pritiskom okolja, tako so vzpostavljeni enaki pogoji kot na zraku, vsi z zrakom izpolnjeni deli telesa so pod vodo pod enakim tlakom kot je tlak okolja. Težava je pri potapljačih na vdih, ki vdihnejo zrak na površini pod pritiskom 1 bara in se spuščajo v globino, kjer se pritisk okolja povečuje in ta deluje na naše telo, ga gnete. Gnetenje telesa pa ne more biti neskončno, pri določenem tlaku bi moralo priti do poškodbe trdih delov telesa, ki obdajajo z zrakom napolnjene dele telesa.

 

Zakaj ne pride in kaj je potrebno vse narediti da ne pride boste morali prebrati v drugih poglavjih. Opozarjam vas, da to ni popolnoma samoumevno da ne pride, za to je potrebno predhodno veliko narediti in se potapljati postopno, ... . Zato sami tega ne preizkušajte.

 

   

Delno povzeto iz diplome: Naravoslovni dan iz fizike potapljanja, Marija Pavčnik


Objavljeno: 10.11.2009 @ 12:16:35 Avtor: andrejf.