Ne umri, preden si nisi izposodil, ukradel, kupil ali naredil potapljaške čelade, da z njo pogledaš v podmorski svet. Knjige, akvariji in čolni s steklenim dnom so v primerjavi z resničnim doživetjem le toliko, kot je vozni red v primerjavi z resničnim potovanjem ali morda toliko, kot posušen košček korale v salonski vitrini, v primerjavi s tem neverjetnim svetom sijajnih barv in življenja, ki živi z nami na skupnem planetu Zemlja.
Iskanje:
Fizika

O fiziki potapljanja

Potapljači se potapljamo v ljudem neobičajen, neprilagojen medij – tekočino, običajno je to voda. V njej se iste zakonitosti bistveno drugače obnašajo, kot v zraku za življenje v kateremu smo prilagojeni. Če samo omenimo pritisk, se v vodi spremeni za 1 bar vsakih 10m globine, v zraku pa je za znižanje pritiska iz 1 bara na površini morja do 0 bara potrebnih cca. 25km. 

Potapljač mora 'dobro' poznati fizikalne zakonitosti, ki nas spremljajo predvsem te ki so pomembne za potapljanje, z njimi si razložiti številne pojave, ki vplivajo na človeški organizem med in po potapljanju. Zakonitosti ne preizkušaj, verjemi jim, za nas so jih preizkusili drugi v krvi.

 

Poznavanje fizikalnih zakonitosti potapljanja zmanjšuje nevarnosti prostega potapljanja in potapljanja s stisnjenim zrakom.


Objavljeno: 20.4.2009 @ 07:53:45 Avtor: andrejf.