oglas
Naj bo tudi potapljanje varno.
Iskanje:
Planiranje

 

 

Članke lahko vidijo samo prijavljeni, če se še nisi registriran se registriraj !!! 

 

»Planiraj potop in drži se plana!«

 

Je najpomembnejše potapljaško pravilo!

Planiranje potopa je eno od teoretičnih poglavij, ki se izvaja na vseh stopnjah pri teoretičnem in praktičnem delu potapljaškega tečaja. Pri planiranju potopa je potrebno uporabiti vso teoretično in praktično znanje, izkušnje in podatke, ki jih dobimo iz okolice. Plan potopa je potrebno večkrat preveriti: Naredimo ga nekaj časa-ur pred potopom, preverimo, ko se odločimo,  da gremo na potop in preverimo še enkrat, ko gremo v vodo, v kolikor je vožnja na potop dolgotrajna ga preverjamo še med vožnjo.

Za planiranje potopa je zadolžen vodja potapljanja, planirati pa mora tudi vsak vodja skupine, para, kot vsak potapljač sam zase. Pri potapljanju smo sami odgovorni zase, čeprav nas na potop vodijo izkušenejši potapljači. Sami najbolje poznamo svoje posebnosti, značilnosti. V kolikor vidimo, da je  plan potrebno spremeniti, moramo o tem obvestiti vodjo skupine/para in potapljanja.

Med potopom se je potrebno plana tudi držati. Sproti spremljamo globino, čas, porabo zraka (mešanice plina) in seveda pozicijo in obnašanje partnerja(ev).

 V kolikor vidimo, da nam pri planu gre kaj narobe, je najbolje potop zaključiti. Zavedati se moramo, da ima potapljač zaradi povišanega delnega pritiska N2 slabšo sposobnost presoje, reagiranja, …. In da, ko ima hudič mlade, jih ima veliko – prične delovati Murphy le ta deluje dalj časa (če se pojavi ena težava, je velika verjetnost, da se bo pojavila še kakšna). 

 


Objavljeno: 17.3.2011 @ 07:51:40 Avtor: Administrator