oglas
oglas
Znanje o potapljanju je največji vložek v varno potapljanje.
Iskanje:
Obnova potapljaških licenc ZA ali PROTI

 

Vse potapljaške šole imajo pravilo, po katerem so podeljene potapljaške in tudi inštruktorske kategorije doživljenjske, tako kot šolska izobrazba. Nekoliko drugače je z licencami inštruktorjev – dovoljenji za izobraževanje pri katerih je potrebno potrjevanje, običajno različno glede na šolo.

 

Vprašanje zastavljeno v naslovu, se nanaša predvsem na potapljače nižjih kategorij in seveda na tiste, ki imajo malo evidentiranih potopov, pri katerih je od zadnjega potopa minilo že dolgo časa, imajo licenco kakšne manj znane šole, ........ . V potapljaških bazah se namreč pojavi dvom v sposobnosti takšnega potapljača. V tem primeru potapljača najprej preizkusijo in tako ugotovijo njegove sposobnosti in ali mu lahko, glede na pokazano, zaupajo.

 

Takšen postopek ni napačen, saj omogoča vodji, organizatorju potopa, da lažje in bolj varno izvede potop. Vsakomur, ki organizira potapljanje, bi priporočal, da potapljače, ki jih ne pozna in imajo malo izkušenj, dvomljivo potapljaško znanje, na nek način preizkusi, ali je nanje, vsaj pri prvem potopu, bolj pozoren, jih opazuje, mogoče celo preizkusi njihove osnovne veščine.

Začetek potapljaške sezone, s preizkusom, zlasti po daljšem premoru od potapljanja, bi bil priporočljiv za vse nas. Prav bi bilo, da bi napravili samo-preizkus našega znanja, veščin, ugotovili ali obvladamo vse nujno potrebne vaje (praznjenje regulatorja in maske, uravnoteženje – delo s kompenzatorjem, ... ).

Osebno menim, da oseba, ki se želi varno potapljati, samoiniciativno obnavlja tudi poznavanje teorije potapljanja, s prebiranjem knjig, revij, spletnih strani ali ob razgovorih. Znanje nam omogoča prepoznati določene situacije in pravilno reagirati.

 

Ne smemo pozabiti na naše zdravstveno stanj in spremembe, ki so nastale z leti. V ta namen obstajajo tako imenovane check liste (spisek vprašanj), ki nas povprašajo po našem zdravstvenem stanju in istočasno opozorijo na morebitne spremembe le tega, na katere bi morali pomisliti, preden se gremo potapljat. Te check liste prakticirajo nekateri enkrat letno, ob vsakem novem obisku potapljaške baze, ob izobraževanju. Prav bi bilo, da jo tudi sami občasno pregledamo in se tako spomnimo na novonastale ali na nekatere starejše zdravstvene težave, ki lahko pomenijo potencialni problem pri potapljanju.  


Objavljeno: 24.3.2009 @ 14:01:37 Avtor: andrejf.


Za pisanje komentarjev se je potrebno prijaviti.