oglas
Vsak nov rekord v prostem potapljanju premakne mejo varnega potopa bližje potencialni resni poškodbi.
Iskanje:
Je avtonomno potapljanje ŠPORT??

Že od kar se ukvarjam s potapljanjem (v mislih imam avtonomno potapljanje) se ubadam z okoljem in sam s sabo, kot kaj opredeliti potapljanje. Ker sem se sam ukvarjal s športom skoraj profesionalno, se mi pri tej aktivnosti ni zdelo nič športnega.

Že 30 let nazaj se spominjam, da sem se verbalno udaril z nekaterimi mlajšimi člani potapljaškega društva, ki so trdili, kako društvo za njih dobiva denar (včasih so občine financirale tako imenovan 'šport mladih'). Prav tako se je ekipa plavalcev s plavutmi, zbrana pri pivu, odpravljala na državno prvenstvo v Beograd in vsi so se naenkrat imeli za športnike, res so enkrat do dvakrat na teden malo plavali v bazenu, vendar….. Iz mojega stališča še zdaleč niso trenirali tako, kot sem to v svojih časih polprofesionalnega ukvarjanja s športom počel sam.

Nedolgo nazaj sem dobil dopis iz SPZ, v katerem je bilo zapisano, da delovanje šol potapljanja opredeljuje Zakon o športu in nekateri podzakonski akti, ki opredeljujejo vrhunski šport in za državo pomembne športne panoge.  Ponovno enako razmišljanje kje je tu šport? Če pogledamo slike potapljačev, večina malo zavaljeni, starejši, ob pivu, …… veseli, … . Vsekakor pa potapljanje večina povezujejo z zabavo. Večina dobro obiskanih akcij klubov in SPZ bazira na zabavi. Običajno vabilo na potapljanj pomeni, gremo se potapljat tja in tja (potop traja 30 minut), nato pa 'čaga' do jutra.

Tudi med svet strokovnjakov sem poslal vprašanje po njihovem mnenju, je potapljanje šport ali ne. Če sem vprašal takšne, ki imajo nekaj od njega ('profesionalni' inštruktorji, …) so seveda vztrajali pri trditvi, da je to šport, saj imajo očitno zato razlog. Takšni, ki se ukvarjajo s športom, pa so običajno odgovorili posmehljivo, češ kakšno čudno vprašanje.

Pri celotni zadevi mi je ravno prav prišel članek v pomladanski številki, 2011, revije DAN, avtorice Jessice B. Adams, Iskanje »športa« v športnem potapljanju – avtonomno potapljanje včasih tudi imenujemo Športno potapljanje. V tem članku opisuje zadevo takole: ' Potapljanje je lahko sproščujoče, nošenje kompletne potapljaške opreme in plezanje na čoln ali obalo pa je vsekakor fizični napor.' *1  V istem članku avtorica piše, da se lahko ljudje z dobro fizično kondicijo potapljajo celo življenje in da dobra fizična kondicija poveča varnost in užitke med potapljanjem.

Oseba, ki se želi potapljati, pripraviti na potapljanje mora opraviti tečaj teorije – kjer dobi navodila za varno potapljanje, opraviti prakso v varnem akvatoriju in nato fizično izvaja potope – pridobiva izkušnje. Običajno je tudi pridobivanje teh izkušenj omejeno na akvatorij, ki je za potapljača z določenim znanjem omejeno. Nove, drugačne izkušnje, pridobiva na potopih pod vodstvom izkušenejšega: inštruktorja ali potapljača višje kategorije in pripravljenost na njih izvajanje potrdi na tečaju za višjo kategorijo. Pri večina potapljačih se zadeva tukaj konča (planirajo svoje potope, se več ali manj držijo plana in jih vpisujejo v potapljaški dnevnik/knjižico). Nekateri, ki si nabavijo svojo opremo,  poskrbijo zanjo še pred in po potopu (rutinsko vzdržujejo opremo), saj se zavedajo, da je pravilno delovanje potapljaške opreme življenjskega pomena pri potapljanju.

NA ŽALOST PA VEČINA POTAPLJAČEV ZANEMARJA NAJBOLJ VITALNI DEL OPREME, SVOJE TELO. 'Potapljačevo varnost in prijetnost potopa povečajo preventivni ukrepi za večjo fizično pripravljenost na potop. Kot dodaten bonus se poveča tudi kvaliteta vašega življenja.' *1

TOREJ KAJ SEDAJ? JE POTAPLJANJE ŠPORT ALI NI? Sam še vedno trdim, da ni. Je pa med potapljači tudi nekaj športnikov. Zakaj so le ti športniki …. ? Kolikor sam spremljam dogajanja na tem področju, so le ti športniki zaradi svojega prepričanja, ne zaradi potapljanja, potapljajo pa se zato, ker jim je to všeč, tako kot večini, ki se ga želijo naučiti.

Kaj in kako pa si preberite v člankih, ki sledijo.

 

Avgust 2011, Andrej F.

 

Delno povzeto po:

*1 Revija DAN, pomlad 2011

____________________________________________________

P.S.

Prijatelj me je opozoril, da to velja samo za avtonomno potapljanje (potapljanje s potapljaško opremo), tako je zapisano tudi v naslovu.

V potapljanju obstajajo potapljaški športi:

-          Plavanje s plavutmi in hitrostno potapljanje,

-          Podvodni ribolov,

-          Potapljanje na vdih - 'apnea',

-          Podvodna orientacija,

-          Podvodni hokej , ragbi in druge enačice  

-         

Tekmovalci v teh športi, morajo kar veliko vložiti v vadbo, če želijo dosegati dobre rezultate.

Pa še moj medklic: ' Na žalost so ti športi tako v svetu kot v Sloveniji tretje ali ne vem koliko razredni. Tudi v športu se bi morali začeti boriti proti takšnim …izmom, ne samo proti rasizmu, šovinizmu, …. '

 

September 2011, Andrej F.

 


Objavljeno: 27.9.2011 @ 06:42:09 Avtor: Administrator